COMPRA-VENDA

CLAUS PER COMPRAR O VENDRE UN HABITATGE EL 2023

Ja estem veient arribar el 2013, un any en què s’introduiran noves mesures que afectaran a l’habitatge.  En aquests moments, hi ha molts factors que converteixen la compra d’un habitatge en una decisió més que encertada, i també es dóna el marc idoni perquè el venedor tanqui una operació.
Per al comprador, el 2013 porta canvis en el tractament fiscal de l’habitatge. L’eliminació de la deducció per compra i la futura pujada de l’IVA es compensen per la caiguda de preus.
En el cas del venedor, l’última estadística de compravendes de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de Setembre ha recollit la segona pujada consecutiva després de 17 mesos seguits de caiguda. Així doncs, hi ha raons per pensar que, el que vol, pot vendre, sempre que tingui una estratègia definida, sàpiga fins on pot negociar i estigui obert a rebre l’assessorament de veritables professionals immobiliaris.
Perquè ambdues parts assoleixin el seu objectiu, volem oferir-los les claus màgiques per comprar o vendre el 2013, basant-se en la nostra pròpia visió del mercat i en la de diversos experts.


COMPRAR AL 2023

1. Feu una anàlisi pressupostari. Els préstecs al 100% es redueixen exclusivament als adjudicats bancaris (gairebé nuls a Sant Andreu). La resta d’habitatges aconsegueixen com a molt el 80% del valor de taxació. Tenir estalvi és la clau, uns 53.000 euros de mitjana. A més, la quota hipotecària mai ha de ser superior al 30-35% dels ingressos.
2. Sapigueu amb exactitud el que es vol. Tenir una idea clara de quin tipus d’habitatge es vol comprar delimita la recerca de l’immoble.
3. Aconseguiu finançament. Les entitats miren amb lupa als sol · licitants, però no es donen negatives per sistema. A més, també podem subrogar-nos a la hipoteca d’un habitatge en venda.
4. Rendibilitzeu la inversió. Encara que la revaloració d’un habitatge pot no ser possible a curt-mig termini, es pot obtenir rendibilitat a través del lloguer d’aquest pis. És fonamental dirigir-se a zones amb alta demanda d’inquilins i en això Sant Andreu és un valor refugi històric (estable en preus i amb alta qualitat de veïnat i serveis)
5. Exploteu  tots els canals de recerca. Agències, fires i portals immobiliaris conformen un ampli ventall de canals per trobar l’habitatge que es desitja. Les webs faciliten un primer filtrat i ofereixen serveis molt útils, com les alarmes de baixades de preu si bé només ens anuncien preus de «sortida» però no de “tancament”.
6. Cerqueu oportunitats amb preu estable. A més, la creació de la Sareb o ‘banc dolent’ posa límit a les baixades de preus.
7. Negocieu amb assertivitat. Els venedors estan oberts a oferir facilitats en terminis de venda o formes de pagament. Exploreu-les. No tot és preu.
8. Preneu na decisió sense marge d’error. Cal meditar totes les variables i tenir en compte fins i tot les intuïcions i sensacions personals, però sense deixar la raó i el sentit comú de costat.
9. Recórreu a serveis d’intermediació que ofereixin un garantia col · legial i administrativa (AICAT). Els professionals busquen finançament, estalvien temps i proporcionen seguretat.


VENDRE EN 2023

1. Realitzar una anàlisi de necessitat i de cost / oportunitat. Si no es té necessitat de vendre, el millor és  llogar-la.
2. Tingueu  tota la documentació al dia (saldos pendents, IBI, Cèdula d’Habitabilitat, etc).
3. Establiu un preu competitiu. Ajustar-se a la realitat del mercat, oblidant-se del que val el pis en termes sentimentals. Aquesta és, sens dubte, la clau principal per vendre.
4. Compareu amb habitatges similars que s’hagin “tancat comercialment”. La ubicació de l’habitatge es un factor que influeix en el preu. .

5. Marqueu una estratègia de venda. El pla de màrqueting depèn del termini en què es vulgui tancar la venda. A mesura que quedi menys marge, haureu  d’acceptar negociar el preu.
6. No feu grans reformes. De vegades, llevat que siguin essencials, no son valorades pel comprador en termes econòmics.
7. Tingueu cura de la presentació de l’habitatge. La decisió de compra té una càrrega emocional molt gran. El poder de la imatge és total: cal condicionar la casa el millor possible per a les visites.
8. Recórreu al cercle de confiança. I si el millor postor estigués entre els teus amics? Si no, sempre és possible demanar-los la seva impressió per fer-nos millorar.
9. Deixar-vos assessorar per professionals. L’ajuda que ofereix una agència no ha de ser descartada, ja que ofereixen una gestió integral: la valoració sobre preus reals de venda, estadístiques històriques de vendes reals, la gestió de les visites …
10. Sigueu  optimistes. L’objectiu és difícil, però no impossible. Si un no es creu que la seva llar pot ser la d´un altre,  qui ho farà? Estigueu orgullosos del vostre habitatge, és bàsic per despertar l’interès del possible comprador